Οι πωλήσεις μέσω internet αποτελούν τη νέα τάση στο χώρο των επιχειρήσεων μιας και μπορούν μέχρι και να αντικαταστήσουν εν μέρει ή ολοκληρωτικά τη φυσική παρουσία της εταιρείας στην αγορά. Πολλές νέες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με online πωλήσεις αποκλειστικά γλιτώνοντας το κόστος του φυσικού καταστήματος και των πωλητών.
Προτού όμως προβείτε στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πωλήσεων θα πρέπει να εξετάσετε κατά πόσο οι πελάτες σας είναι εξοικειωμένοι με τις online αγορές. Εφόσον σιγουρευτείτε γι’ αυτή σας την απόφαση πρέπει να προβείτε στη δημιουργία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.
Τι πρέπει να περιέχεται στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα:
Κατάλογοι προϊόντων: περιγραφή, τιμή, προδιαγραφές, λειτουργίες των προϊόντων
Φόρμα παραγγελιών
Καλάθι αγορών: ένα νοητό καλάθι όπου οι αγοραστές θα τοποθετούν όλα τα προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν έτσι ώστε να πληρώσουν συνολικά
Εργαλείο εύρεσης: εάν διαθέτετε πολλά προϊόντα καλό θα ήταν να δημιουργήσετε ένα εργαλείο αναζήτησης βάσει απλών ή σύνθετων κριτηρίων ανάλογα
Επαλήθευση πιστωτικής κάρτας: το σύστημα πρέπει να μπορεί να ελέγχει τη σωστή καταχώρηση των στοιχείων
Κρυπτογράφηση δεδομένων: όλα τα ευαίσθητα δεδομένα όπως τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών πρέπει να διαβιβάζονται κρυπτογραφημένα
Αυτοματοποιημένα e-mail: μετά την υποβολή της παραγγελίας θα ήταν καλό να αποστέλλετε στους πελάτες σας ένα προσωποποιημένο e-mail, έτσι ώστε να τους ενισχύετε το αίσθημα της εμπιστοσύνης απέναντί σας
Ενημέρωση με e-mail: όταν πραγματοποιείται μια παραγγελία το σύστημα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να σας ενημερώνει αυτόματα με κάποιο e-mail
Πολλές φορές οι πελάτες όταν βρίσκονται στη διαδικασία πραγματοποίησης μια παραγγελίας μέσω internet κάνουν δεύτερες σκέψεις και διστάζουν. Γι’ αυτό πρέπει σ’ όλα τα στάδια της παραγγελίας να τους διαβεβαιώνετε για την ασφάλεια της αγοράς τους. Επιπλέον θα ήταν καλό να είστε σε θέση να απαντάτε στα ερωτήματα των πελατών σας έτσι ώστε να απαλείφετε τους ενδοιασμούς τους.
Affiliate marketing
Χρησιμοποιώντας το κοινοπρακτικό marketing η βασική ιδέα είναι να αυξήσετε τις δυνατότητες πωλήσεων σας συνεργαζόμενοι με άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία θα παίρνουν προμήθεια πάνω στις πωλήσεις που θα σας αποστέλλουν. Αυτό το σύστημα το οποίο ξεκίνησε από την εταιρεία Amazon το 1996, μπορεί να αποτελέσει μια αδιάκοπη επέκταση του δικτύου πωλήσεων με πολύ λογικό κόστος.
E-Marketplaces
Το διαδίκτυο σας προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε ηλεκτρονικές αγορές, στις οποίες μπορείτε να δημιουργήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα πολύ απλά. Πληρώνοντας ένα κόστος συνδρομής πολύ χαμηλό μπορείτε να προωθήσετε τα προϊόντα σας μέσω του συστήματος Bulletin Board System. Αυτό το σύστημα λειτουργεί σαν ένας κλασικός κατάλογος προϊόντων, μόνο που είναι στο διαδίκτυο. Έτσι συμμετέχοντας σε μια ηλεκτρονική αγορά είναι σαν να φιλοξενείται η ιστοσελίδα σας σε ένα δικτυακό τόπο με πολλές άλλες επιχειρήσεις όπου ένας υποψήφιος πελάτης θα μπορεί να σας εντοπίσει πιο εύκολα. Διάφορες διαδικτυακές πύλες ηλεκτρονικών αγορών που μπορείτε να εγγραφείτε είναι οι ακόλουθες: http://www.cypruslikethis.com/ , http://cyprus.angloinfo.com/ , http://www.kypep.gov.cy/ και http://cyprus.com/ .
Πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών
Ο πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμής στο internet είναι μέσω πιστωτικών καρτών. Για να μπορείτε να πραγματοποιήσετε διαδικτυακές συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών θα πρέπει να συνεργαστείτε με μια εταιρεία εκτέλεσης δικτυακών πληρωμών, η οποία θα σας παρέχει το απαραίτητο λογισμικό. Ακόμη θα πρέπει να συνεργαστείτε με κάποια τράπεζα έτσι ώστε να ανοίξετε ένα λογαριασμό ειδικού τύπου όπου θα κατατίθενται οι online πληρωμές σας.
Επίσης θα πρέπει να αποφασίσετε ποιες κάρτες επιθυμείτε να αποδέχεστε για πληρωμή. Οι πληρωμές σας μπορούν να γίνουν μέσω JCC ή μέσω IMSP. Μπορείτε βέβαια να προτείνετε στους πελάτες σας να χρησιμοποιούν το σύστημα paypal που μπορούν να το βρουν στην ιστοσελίδα https://www.paypal.com/cy. Σ’ αυτό το website μπορούν να αποκτήσουν ένα κωδικό για πληρωμές στο διαδίκτυο όπου μπορούν να τον χρησιμοποιούν σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα αντί του αριθμού της πιστωτικής τους κάρτας.
Ένας άλλος τρόπος πληρωμής στο διαδίκτυο είναι με ηλεκτρονικές επιταγές, ο οποίος έχει διαδοθεί ιδιαίτερα μέσα από τις τράπεζες και τα συστήματα ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους όπως το e-banking. Μ’ αυτό τον τρόπο ο πελάτης πρέπει να σας δηλώσει τα στοιχεία του και εσείς να του παραχωρήσετε ένα όνομα χρήστη και ένα κωδικό, με τα οποία θα έχει ελεγχόμενη πρόσβαση στην υπηρεσία πληρωμών όπου θα μπορεί να κάνει τις πληρωμές του, να ελέγχει τις οφειλές του και να βλέπει την κίνηση του λογαριασμού του.