Kalerm Quarza B Bean to Cup Coffee Machine Cyprus Photography Buy Coffee Beans for Cyprus - EspressMe.com
Startup.com.cy Cyprus
 

Date: 11-02-2012

Το stress στο χώρο εργασίας

Πολλές φορές η πίεση της δουλειάς, οι υψηλές απαιτήσεις και το άγχος των χρονοδιαγραμμάτων οδηγούν σε stress. Το stress στον κάθε άνθρωπο εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο, γι’ αυτό και ο καθένας αντιδρά διαφορετικά όταν πιέζετε. Το ζήτημα είναι πόσο αντέχει ο κάθε άνθρωπος την πίεση και κατά πόσο είναι σε θέση να διαχειριστεί το stress που αισθάνεται.

Συμπτώματα

Ανάλογα με τον άνθρωπο τα συμπτώματα του stress διαφέρουν. Το stress μπορεί να παρουσιαστεί με συχνούς πονοκεφάλους, αϋπνία, αίσθημα διαρκούς κούρασης, μείωση της όρεξης ή πολυφαγία. Σε χειρότερη φάση μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, εξανθήματα στο δέρμα, μέχρι και αρτηριακή πίεση αν πρόκειται για συνεχές μακροχρόνιο άγχος. Πολλές φορές η πίεση μπορεί να είναι στιγμιαία όμως μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δύσπνοια ή ναυτία, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται πάραυτα για να μην προκαλέσουν χειρότερα προβλήματα.

Σε πολλούς ανθρώπους το stress μπορεί να μην τους επηρεάσει τόσο σωματικά αλλά να παρουσιαστεί στη συμπεριφορά τους. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν ευερέθιστοι, νευρικοί, να χάσουν την αίσθηση του χιούμορ και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επίσης μπορεί να παθαίνουν κρίσεις άγχους, να έχουν αίσθημα κατωτερότητας, να μην έχουν αυτοεκτίμηση και στη χειρότερη περίπτωση να φτάσουν μέχρι και κατάθλιψη.

Πώς να αντιμετωπίσετε το stress

Σε όποια μορφή και αν παρουσιάζετε το stress πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος δεν αναπνέει καλά, ή παθαίνει κρίσεις άγχους, πρέπει γρήγορα να ενεργήσει κάποιος έτσι ώστε να τον ηρεμήσει, ακόμη και προσωρινά. Γι’ αυτό είναι καλά να έχετε υπόψη σας κάποια tips για τέτοιες ώρες που απαιτούν γρήγορη ανταπόκριση.

Η ζάχαρη, το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να μειώσει το στιγμιαίο stress και να νιώσει καλύτερα. Μπορεί για παράδειγμα να φάει κάτι γλυκό όπως μια σοκολάτα έτσι ώστε να νιώσει κάποια ευφορία ή να πιει ένα ποτήρι αλκοόλ. Άλλα άτομα μπορούν να αισθανθούν καλύτερα με ένα καφέ για να τονωθούν ή ένα τσάι για αν ηρεμήσουν. Οι καπνιστές όταν στρεσάρονται το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να καταφεύγουν στο τσιγάρο. Γι’ αυτό το λόγο και οι περισσότεροι καπνιστές δηλώνουν πως σε περιόδους πίεσης αυξάνουν κατά πολύ το κάπνισμα. Τα άτομα που είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο κάπνισμα ή το αλκοόλ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, εφόσον το stress μπορεί να τους οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση.

Εκτός από την κατανάλωση κάποιας τροφής ή κάποιας ουσίας ένας άλλος τρόπος για να νιώσετε ευφορία είναι με μερικές απλές κινήσεις. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να χαλαρώσετε τα ρούχα σας, όπως γραβάτες ή μαντίλια που σας σφίγγουν και να πάρετε βαθιές αναπνοές. Ακόμη μπορείτε να κλείσετε τα μάτια και να κάνετε απαλό μασάζ στο κεφάλι, στο σημείο που αισθάνεστε πίεση. Ένα καλό σημείο για να κάνετε μασάζ είναι στους κροτάφους ή το σβέρκο που συνήθως εκεί συσσωρεύετε όλο το άγχος. Γενικά προσπαθήστε να τεντώσετε το σώμα σας για να διώξετε τη συσσωρευμένη πίεση και να χαλαρώσετε.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τη ψυχολογία σας είναι το περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε. Το γραφείο στο οποίο περνάτε τις μισές τουλάχιστον ώρες της μέρας πρέπει να σας ικανοποιεί τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Προσπαθήστε να το κρατάτε οργανωμένο και καθαρό έτσι ώστε να αισθάνεστε πως όλα είναι σε πρόγραμμα. Φροντίστε να έχετε ότι σας είναι απαραίτητο στη δουλεία σας και σας διευκολύνει ή σας κάνει να κερδίζετε χρόνο. Ακόμη η καρέκλα στην οποία κάθεστε τόσες ώρες πρέπει να είναι αναπαυτική και να βοηθά στην καλή στάση του σώματος. Επιπλέον ενδιαφερθείτε να κάνετε το περιβάλλον σας πιο όμορφο τοποθετώντας πράγματα που σας ευχαριστούν. Για παράδειγμα τοποθετήστε ένα φυτό ή ένα βάζο με λουλούδια, κάποια κορνίζα με αγαπημένα σας πρόσωπα ή ένα αγαπημένο σας αντικείμενο.

Ακόμα ένας πολύ σημαντικός κανόνας για τη μείωση του stress είναι η οργάνωση. Αυτό που αγχώνει τους περισσότερους εργαζόμενους είναι πως δε θα προλάβουν να τελειώσουν αυτό που έχουν να κάνουν ή δεν θα είναι εμπρόθεσμοι στην παράδοση ενός project. Γι’ αυτό και η οργάνωση διαδραματίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Δοκιμάστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο με όλα όσα έχετε να κάνετε. Μ’ αυτό τον τρόπο αποφορτίζετε το μυαλό σας με ημερομηνίες και ραντεβού που πρέπει να θυμάστε και ανησυχείτε πως θα τα ξεχάσετε. Μια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσετε το ημερολόγιο με το κινητό σας και να περνάτε πάνω όλα όσα έχετε να κάνετε, βάζοντας μάλιστα και υπενθυμίσεις για τα σημαντικά γεγονότα. Αν ο χρόνος σας είναι πολύ περιορισμένος θα ήταν καλό να βάζετε προτεραιότητες σε αυτά που έχετε να κάνετε, ούτως ώστε να μην παραβλέπετε τις απαραίτητες δουλειές που πρέπει να γίνουν, για κάτι πιο επουσιώδες.

Αν προσπαθήσετε να περιορίσετε το άγχος στο γραφείο αλλά βλέπετε πως δεν υπάρχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να λάβετε πιο δραστικά μέτρα. Προσπαθήστε να πάρετε κάποιες μέρες άδεια και να πάτε διακοπές. Η αλλαγή περιβάλλοντος θα σας βοηθήσει να αλλάξετε παραστάσεις, να ξεχάσετε την καθημερινότητα και τα προβλήματά της και να επιστρέψετε πίσω πιο ανανεωμένοι. Ακόμη και αν δεν έχετε τη δυνατότητα να ξεφύγετε κάποιες μέρες μακριά από το χώρο εργασίας προσπαθήστε να διαμορφώσετε το πρόγραμμά σας και να κάνετε περισσότερα πράγματα που σας ευχαριστούν. Για παράδειγμα δώστε πιο πολύ χρόνο στη ξεκούρασή σας και προσπαθήστε όταν είστε εκτός γραφείου να μην απασχολείτε το μυαλό σας με θέματα της δουλειάς. Περάστε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας και διασκεδάστε. Μπορείτε επίσης να βρείτε μια νέα ασχολία που σας αρέσει και να αφιερώσετε χρόνο σ’ αυτήν. Για παράδειγμα μπορείτε να ξεκινήσετε κάποιο άθλημα, να αρχίσετε ψάρεμα ή κηπουρική. Ακόμη μπορείτε να πάτε για κολύμπι στη θάλασσα, να ξεκινήσετε γυμναστήριο ή να διαβάσετε ένα λογοτεχνικό βιβλίο.

Τέλος προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά και να είστε αισιόδοξοι. Η δουλειά δεν είναι το παν αλλά είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή μας. Για να είστε όμως αποδοτικοί και καλοί σ’ αυτό που κάνετε πρέπει πρώτα να είστε ήρεμοι και σίγουροι για τον εαυτό σας.

Συνοπτικά:

  • Καταπολεμήστε το στιγμιαίο άγχος καταναλώνοντας ζάχαρη, αλκοόλ και καφεΐνη

  • Χαλαρώστε κάνοντας μασάζ στα σημεία που δέχεστε την πίεση

  • Κρατήστε το γραφείο σας συγυρισμένο και καθαρό

  • Διαμορφώστε το χώρο σας με αγαπημένα σας αντικείμενα έτσι ώστε να σας ευχαριστεί

  • Οργανωθείτε κρατώντας ημερολόγιο με όσα έχετε να κάνετε

  • Βάλτε προτεραιότητες σε όσα έχετε να κάνετε

  • Ζητείστε λίγες μέρες ξεκούραση για να αποφορτιστείτε

  • Βρείτε νέες ασχολίες που σας αρέσουν

  • Δείτε τη ζωή με αισιοδοξία